Ομάδα αντιπληροφόρησης σχετικά με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στον κόσμο. Ιστολόγιο υπό διαρκή κατασκευή.

22 Ιουν 2012

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων






Η 20η Ιουνίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. Ας δούμε μερικά στατιστικά στοιχεία από την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, για να καταλάβουμε το μέγεθος του προβλήματος και που εντοπίζεται περισσότερο. Τα στοιχεία είναι του 2011.

Για πέμπτη συνεχή χρονιά ο αριθμός των εκτοπισμένων παγκοσμίως ξεπέρασε τα 42 εκατομμύρια, ως αποτέλεσμα συνεχιζόμενων ή νέων συγκρούσεων σε διάφορα μέρη του πλανήτη. Στο τέλος του 2011 ο αριθμός έφτασε τα 42,5 εκατομμύρια. Από αυτά τα 15,2 εκατομμύρια είναι πρόσφυγες, εκ των οποίων 10,4 υπό την αρμοδιότητα τη Ύπατης Αρμοστείας (UNHRC) και 4,8 εκατομμύρια είναι Παλαιστίνιοι πρόσφυγές καταγεγραμμένοι στην UNRWA. Ο συνολικός αριθμός των 42,5 εκατομμυρίων περιλαμβάνει επίσης 895.000 αιτούντες άσυλο και 26,4 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα, δηλαδή άτομα εκτοπισμένα που όμως παραμένουν εντός της χώρας τους.
Το 2011 εκτιμάται ότι υπήρξαν 4,3 εκατομμύρια νέοι εκτοπισμένοι εξαιτίας συγκρούσεων ή διώξεων. Περισσότερα από 800.000 άτομα εκτοπίστηκαν ως πρόσφυγες διασχίζοντας διεθνή σύνορα, που ήταν το υψηλότερο νούμερο εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Άλλα 3,5 εκατομμύρια άτομα εκτοπίστηκαν μέσα στα σύνορα των χωρών τους, που αποτελεί αύξηση 20% σε σχέση με το 2010.
Σε αντίθεση ίσως με αυτό που πιστεύουν κάποιοι στις ανεπτυγμένες χώρες, οι λεγόμενες αναπτυσσόμενες είναι που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος αφού τα 4/5 των προσφύγων παγκοσμίως φιλοξενούνται σε αυτές. Το Πακιστάν είναι η χώρα που φιλοξενεί τους περισσότερους (1,7 εκ.) ακολουθούμενο από το Ιράν (887 χιλ) και τη Συρία (755 χιλ.) . Περισσότερα από 4,7 εκατομμύρια πρόσφυγες, δηλαδή το 45% εκείνων των προσφύγων υπό την αρμοδιότητα της Ύπατης Αρμοστείας, διαμένουν σε χώρες όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι κάτω από 3 δολάρια τη μέρα. Το Πακιστάν επίσης είναι η χώρα που φιλοξενεί το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων σε σχέση με την οικονομική του δυνατότητα, ακολουθούμενο από το Κονγκό και την Κένυα.
Με περίπου 2,7 εκατομμύρια πρόσφυγες σε 79 χώρες το Αφγανιστάν παραμένει η πρώτη χώρα προέλευσης προσφύγων το 2011. (προφανώς δε συμπεριλαμβάνει τους Παλαιστίνιους). Κατά μέσο όρο ένας στους τέσσερις πρόσφυγες στον κόσμο είναι από το Αφγανιστάν, με το 95% να βρίσκονται στο Πακιστάν και το Ιράν.
Το 2011 πάνω από 876 χιλιάδες άνθρωποι υπέβαλλαν ατομικές αιτήσεις ασύλου. Η Νότιος Αφρική ήταν αυτή που δέχθηκε τις περισσότερες τέτοιες ατομικές εκκλήσεις (107 χιλ.) ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ (76 χιλ.) και τη Γαλλία (52 χιλ.).
Αξιοσημείωτο επίσης ότι το 49% των ατόμων με τα οποία ασχολείται η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες είναι γυναικόπαιδα. Το 46% των προσφύγων και το 34% των αιτούντων άσυλο είναι παιδιά κάτω των 18.



Να ενημερώσουμε και για μια εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.
Σήμερα το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Διαδρομή για το Άσυλο» στο HUB, Αλκμήνης 5 στα Πετράλωνα. Είσοδος Ελεύθερη. Η εκδήλωση έχει ξεκινήσει από το μεσημέρι, υπάρχει έκθεση φωτογραφίας και εικαστικά δρώμενα, προβολή μικρών ντοκιμαντέρ, ανοιχτή συζήτηση με θέμα τη διαδικασία ασύλου στη χώρα μας και τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η ευάλωτη ομάδα των ασυνόδευτων ανηλίκων, καθώς επίσης υπάρχει και θεατρικό δρώμενο από τη θεατρική ομάδα του Πεσύθ. Μετά τις 10 το βράδυ η εκδήλωση συνεχίζεται με DJs και τα έσοδα θα διατεθούν στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.