Ομάδα αντιπληροφόρησης σχετικά με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στον κόσμο. Ιστολόγιο υπό διαρκή κατασκευή.

22 Ιουν 2012

Ονδούρα: Εκκένωση κατάληψης και τραυματισμοί ιθαγενών ακτιβιστών






Νωρίς το πρωί της 11ης Ιουνίου, 200 άντρες των σωμάτων ασφαλείας της Ονδούρας, συμπεριλαμβανομένων ανδρών της Προληπτικής Αστυνομίας, της Εθνικής Διεύθυνσης Ερευνών Εγκλημάτων και στρατιώτες από την 105η ταξιαρχία, εκκένωσαν κατάληψη συνολικής έκτασης 4.000 εκταρίων σε  εκτάσεις γης στο Σαν Μανουέλ, στο βόρειο τμήμα του Κορτές, από τους καταληψίες αγρότες. Κάπου 30 άτομα συνελήφθησαν, κυρίως γυναίκες, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, αλλά η αστυνομία δήλωσε ότι βρήκε μόνο 20 άτομα και τα συνέλαβε για σφετερισμό γης. Η εκκένωση είχε διαταχθεί από δικαστή κοντινής πόλης.

Μια από τους καταληψίες, η Μαρία Ρέγιες, δήλωσε σε ρεπόρτερ ότι «οι στρατιώτες και η αστυνομία ήταν ανέντιμοι και δεν είχαν τα κότσια να μας πουν γιατί είχαν έρθει. Έδειχναν απλά ότι θα μας εξηγούσαν κάποιο ζήτημα, αλλά λίγα λεπτά μετά μας συνέλαβαν και μας έβαλαν σε ένα λεωφορείο σαν να ήμαστε εγκληματίες». Μετά την απομάκρυνση των αγροτών, οι δυνάμεις ασφαλείας έφεραν τρακτέρ και ξήλωσαν τις κατασκευές που οι καταληψίες είχαν στήσει με μπαμπού και λαμαρίνες, συμπεριλαμβανομένων τριών μικρών μαγαζιών. Τίποτα δε γλίτωσε από τις δυνάμεις ασφαλείας σύμφωνα με μια άλλη γυναίκα η οποία συνελήφθη ενώ μάζευε πλαστικά μπουκάλια για να τα πουλήσει στην ανακύκλωση.
Οι αγρότες, μέλη του Κινήματος Αγροτών Σαν Μανουέλ (MOCSAM) είχαν καταλάβει τη γη από τις 23 Μαΐου. Είχαν καταλάβει τις ίδιες εκτάσεις για λίγο περισσότερο από μια μέρα, στις 17 Απριλίου, στο πλαίσιο μαζικής διαδήλωσης κατά την οποία 3.500 οικογένειες είχαν καταλάβει γη σε διαφορετικά μέρη της χώρας για να γιορτάσουν τη Διεθνή Ημέρα Αγώνων των Αγροτών.
Οι τίτλοι των τριών εκτάσεων ανήκουν στην Εταιρία Ζάχαρης της Ονδούρας, σε μια άλλη εταιρία επενδύσεων, την Inversan, και σε έναν ιδιώτη τον Χοσέ Χάκομπο Σακάπα. Το κίνημα MOCSAM λέει ότι η κατάληψη είναι δικαιολογημένη σύμφωνα με μια πρόσφατη απόφαση του Εθνικού Ινστιτούτου Αγροτιάς ότι οι εκτάσεις προορίζονταν για την αγροτική μεταρρύθμιση και ότι επομένως οι τωρινοί ιδιοκτήτες τους τις είχαν αγοράσει παρανόμως.
Οι διενέξεις για τη γη συνεχίζουν να προκαλούν εντάσεις στη βόρεια Ονδούρα παρά μια μερική συμφωνία που έκανε η κυβέρνηση με μια ομάδα αγροτών στις 5 Ιουνίου στην Κοιλάδα Κάτω Αγουάν στο διαμέρισμα Κολόν. Το Μόνιμο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Αγουάν, που έχει σχηματιστεί από τοπικές και διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διεξάγει επαναστρατιωτικοποίηση της κοιλάδας. «Ομάδες έως και 60 στρατιωτών εκτελούν καθήκοντα φυλάκων στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας φοινικέλαιου, στις φυτείες αφρικανικού φοίνικα και σε σημεία που θεωρούνται στρατηγικά για την ασφάλεια των περιουσιών των εταιριών που κατέχουν τη γη», έγραψε η οργάνωση.
Στις 13 Ιουνίου, δύο ιθαγενείς ακτιβιστές δέχθηκαν πυρά στην κοινότητα Λα Κουτσία, στο βορειοδυτικό τμήμα της Σάντα Μπάρμπαρα, καθώς έφευγαν από μια συνάντηση για μια τοπική διένεξη για τη γη και για τη φυλάκιση ενός μέλους της κοινότητας. Δύο άντρες σε ένα μοτοποδήλατο πυροβόλησαν τουλάχιστον δύο φορές τον Χουάν Βάσκες και τον Σοτέρο Τσεβαρία, μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συμβουλίου οργανώσεων βάσης και ιθαγενικών οργανώσεων της Ονδούρας (COPINH), κάνοντας το όχημά τους να τρακάρει. Οι δύο ακτιβιστές δεν τραυματίστηκαν αλλά το όχημα που ανήκει στην οργάνωση, υπέστη ζημιές. To COPINH λέει ότι εδώ και αρκετούς μήνες η οργάνωση και τα μέλη της υφίστανται μια εκστρατεία απειλών, παρενόχλησης και επιθέσεων από ένοπλους άντρες από την κυβέρνηση της Ονδούρας και πληρωμένα μέλη των εταιριών που σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν μεγάλα πρότζεκτ σε περιοχές ιθαγενών.