Ομάδα αντιπληροφόρησης σχετικά με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στον κόσμο. Ιστολόγιο υπό διαρκή κατασκευή.

22 Ιουν 2012

Πουέρτο Ρίκο: Τα αγγλικά θα αντικαταστήσουν τα ισπανικά σε πολλά σχολεία




Το εκπαιδευτικό σύστημα στο Πουέρτο Ρίκο ετοιμάζεται να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα που αποσκοπεί στο να αντικαταστήσει τα ισπανικά με τα αγγλικά ως γλώσσα που χρησιμοποιείται για τη διδασκαλία των περισσοτέρων μαθημάτων, δήλωσε ο Γραμματέας Εκπαίδευσης Έντουαρντ Μορένο Αλόνσο, σε ισπανικό καλωδιακό δίκτυο. Η αλλαγή θα ξεκινήσει στα 66 από τα 860 σχολεία του συστήματος: στα 31 από αυτά, τα παιδιά ηλικία 5 έως 9 ετών θα διδάσκονται όλα τα μαθήματα στα αγγλικά εκτός από την ιστορία και τα ισπανικά, ενώ τα άλλα 35 σχολεία θα κάνουν τουλάχιστον μέρος της διδασκαλίας στα αγγλικά. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ολοκληρώσει την αλλαγή στα αγγλικά σε όλα τα σχολεία μέσα σε 10 χρόνια. Ο Γραμματέας Εκπαίδευσης Μορένο Αλόνσο δήλωσε ότι η αλλαγή απαντά σε αιτήματα γονέων αλλά οι επικριτές ισχυρίζονται ότι το πραγματικό κίνητρο είναι η προσπάθεια του Κυβερνήτη Λουίς Φορτούνιο και του δεξιού «Νέου Προοδευτικού Κόμματος» PNP να προσαρτήσει το Πουέρτο Ρίκο στις ΗΠΑ ως την 51η πολιτεία. Ο Έκτωρ Πεσκέρα, πρόεδρος του Οστοσιανού Κινήματος Εθνικής Ανεξαρτησίας, προέβλεψε ότι το πρόγραμμα θα αποτύχει. «Δυστυχώς οι μαθητές μας θα είναι τα θύματα αυτής της παιδαγωγικής και πολιτικής γκάφας», δήλωσε σε κουβανικό δίκτυο. [ Το Οστοσιανό Κίνημα Εθνικής Ανεξαρτησίας έχει πάρει το όνομά του από τον Εουχένιο Μαρία δε Όστος, Πορτορικάνο διανοούμενο, δικηγόρο κοινωνιολόγο και υποστηρικτή της ανεξαρτησίας του Πουέρτο Ρίκο που έζησε το 19ο αιώνα]

Η Μαρία Έλενα Λάρα, πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας του Πουέρτο Ρίκο δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ότι «μπορεί πολλοί δάσκαλοι να ξέρουν αγγλικά, αλλά δεν έχουν εκπαιδευτεί να διδάξουν στα αγγλικά». Και αυτό όπως και ο Πεσκέρα περιμένει μια «μεγάλη αποτυχία». Η Αίντα Ντίας, πρόεδρος του μικρότερου Συλλόγου Δασκάλων του Πουέρτο Ρίκο δήλωσε στην ίδια εκπομπή: «Μεγάλο μέρος από τον πληθυσμό των σχολείων είναι σε ειδική εκπαίδευση επειδή έχουν προβλήματα να μάθουν στη μητρική τους γλώσσα. Φανταστείτε να διδάσκονται τα μαθηματικά και τη φυσική στα αγγλικά!» Και οι δύο συνδικαλίστριες δήλωσαν ότι υποστηρίζουν τη διδασκαλία των αγγλικών ως δεύτερη γλώσσα, μαζί με άλλες γλώσσες. «Και τα μανδαρινικά κινεζικά είναι σημαντική γλώσσα για τις μπίζνες», δήλωσε η Ντίας, αλλά το πρόβλημα είναι «να θέλουν να αντικαταστήσουν μια γλώσσα με μια άλλη για καθαρά ιδεολογικούς λόγους».
Τόσο τα αγγλικά όσο και τα ισπανικά είναι επίσημες γλώσσες στο Πουέρτο Ρίκο, αλλά μόνο το 30% των 3,9 εκατομμυρίων κατοίκων του Πουέρτο Ρίκο μιλά αγγλικά σε υψηλό επίπεδο, ενώ τα ισπανικά είναι η κύρια γλώσσα για το 96% του πληθυσμού. Τα αγγλικά χρησιμοποιήθηκαν σα γλώσσα στο σχολείο το 1900 δύο χρόνια μετά που οι ΗΠΑ πήραν τον έλεγχο του νησιού από την Ισπανία. Η πρακτική αυτή τερματίστηκε το 1948.