Ομάδα αντιπληροφόρησης σχετικά με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στον κόσμο. Ιστολόγιο υπό διαρκή κατασκευή.

17 Οκτ 2010

Ο «ανανήψας» Μάριο Βάργκας Λιόσα

 άρθρο για την εφημερίδα ΕΠΟΧΗ 17/10/2010



Ο Μάριο Βάργκας Λιόσα τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ για τη λογοτεχνία. Είναι γνωστό ότι εκτός από λογοτέχνης υπήρξε και υποψήφιος για την προεδρία του Περού και έχασε από τον Φουχιμόρι, που θεωρήθηκε πιο φιλολαϊκός από το ακραία νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα του Βάργκας Λιόσα.
Αρθρογραφεί συχνά σε εφημερίδες (π.χ. Εl Pais) και περιοδικά, ενώ συμμετέχει και σε διάφορα -συντηρητικά κυρίως- φόρουμ. Στα νιάτα του υπήρξε αριστερός, που όμως «ανένηψε» για να εξελιχθεί σε δραστήριο υπερασπιστή του νεοφιλελευθερισμού.
Ας δούμε, λοιπόν, τι δηλώνει ο ίδιος:
Για τον Τσάβες: «Στη Βενεζουέλα σήμερα εγκαθιδρύεται μια κομουνιστική δικτατορία. Μου σηκώνονται οι τρίχες ακούγοντας για αντικατάσταση της ατομικής με κοινωνική ιδιοκτησία».
Οι Μοράλες καιΤσάβες είναι «βάρβαροι καουντίγιος που καλλιεργούν τον ρατσισμό των ιθαγενών ενάντια στους λευκούς».
Για τη Μάργκαρετ Θάτσερ: «Δεν υπάρχουν κατάλληλες λέξεις για να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για ότι έχετε κάνει για την ελευθερία».
Για τον Αθνάρ: «Οι ιστορικοί του μέλλοντος θα αναγνωρίσουν τον Αθνάρ ως έναν από τους μεγαλύτερους πολιτικούς ηγέτες» που «οδήγησε την Ισπανία σε αίγλη και επιρροή που δεν είχε ούτε τον χρυσό αιώνα».
Και βέβαια υπήρξε φανατικός υποστηρικτής του νυν προέδρου της Χιλής (του οποίου την εκλογή υποδέχτηκαν οι οπαδοί του με σημαίες του Πινοσέτ).
Εκεί που έδωσε τα ρέστα του, όμως, ήταν μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Με διάφορες δηλώσεις του υπεράσπισε την πολιτική των ΗΠΑ και του Μπους στον «πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία» και κατηγόρησε τις όποιες επιφυλάξεις των ευρωπαϊκών κρατών. «Με τον πόλεμο στο Ιράκ οι ΗΠΑ απελευθέρωσαν τον λαό του Ιράκ από έναν τρομερό δικτάτορα. Εάν η παγκόσμια κοινότητα μπορούσε να κάνει με τον Χίτλερ ότι έκανε και με τον Σαντάμ θα είχε αποφευχθεί η Αποκάλυψη».
Σε διάφορα άρθρα και ομιλίες του έχει στραφεί ενάντια στους Ζαπατίστας και σε άλλα κινήματα της Λατινικής Αμερικής και του κόσμου όλου.
Τι να πούμε λοιπόν για τον Μάριο Βάργας Λιόσα; Το «πού ‘σουνα νιότη που ‘δειχνες πως θα γινόμουν άλλος»;Ή για ένα ακόμη βραβείο Νόμπελ με κριτήρια πολιτικής επιβράβευσης, κάτι το οποίο άλλωστε έχει επιδιώξει ο Βάργκας Λιόσα μια ολόκληρη ζωή;

Κατερίνα Παπαγκίκα